De zeefdruktechniek biedt zo ontzettend veel mogelijkheden! Zo nu en dan pluk ik een zeefdrukwerk uit het droogrek en vertel ik graag iets meer over hoe dit werk is ontstaan. Een kijkje achter de schermen, maar ook een inkijkje in de mogelijkheden van de zeefdruktechniek. Hoe maak je een eigen ontwerp, zonder computer maar volledig met de hand. Lees hieronder meer!

 

Drie drukgangen
Deze print is een print opgebouwd uit drie drukgangen, ofwel in drie kleurlagen gedrukt.
Voor elke kleur in het ontwerp, maak je een aparte film (of noem het een negatief, waarmee je een zeefdrukraam gaat belichten).
Een film kan worden getekend op transparant papier, of je kunt op de computer een ontwerp maken en deze printen op een sheet. Maar de films voor deze print zijn uit papier gesneden. Zo uit de hand zonder een vooruitgewerkt ontwerp. Voor elke drukgang of kleurlaag werden de vormen uit papier gesneden om ze vervolgens op een transparante sheet te plakken. Zo dat ze als film kunnen fungeren.
Unplugged
Deze print ontstond dus helemaal “unplugged”. Zonder computer én zonder voorbedacht plan. Al reagerend op de eerste laag, ontstond de tweede laag en zo ook de derde…
Door het gebruik van (semi-) transparante inkten, ontstaat er in de print gelaagdheid. Zo ljikt het of de print niet uit drie, maar uit vier of vijf kleuren bestaat. De kleuren waarmee deze print gedrukt is zijn; als eerste bordeaurood, daar overheen groen, en als laatste een transparante lichtgeel. Doordat de gele kleur als laatste is gedrukt, mengt deze met de andere twee kleuren, waardoor het lijkt dat er nog een extra kleurlaag ontstaat. Zo kun je dus spelen met kleuren, lagen en volgorde in het drukproces.
Lijkt het jou ook fijn om even helemaal te unpluggen en lekker te spelen? Maak dan kennis met de zeefdruktechniek.
Check hier het aanbod workshops en cursussen!